Een activiteit van Volleybal Vereniging Inter Rijswijk

HISTORIE

DEN HAAG – Sporthal Steenwijklaan – VOLLEYBAL : BLOKKEER  tegen  RAPID BOEKAREST

BLOKKEER-RAPID BOEKAREST

HET ECHTE WARE VERHAAL OMTRENT BLOKKEER :

Wij moeten nu echt ingrijpen n.a.v. onjuistheden in een onlangs verschenen artikel in het ALGEMEEN DAGBLAD / HAAGSE COURANT, dd. 28-02-2013, waarin in een pagina groot stuk met als kop ‘HEIMWEE MAAR DE OUDE TIJDEN ‘ werd teruggeblikt naar de roemruchte tijd van één van de pijlers van onze fusievereniging, namelijk BLOKKEER.

Wij willen middels bijgaand stuk van Gert van Iterson, destijds penningmeester van Blokkeer, graag het ware verhaal weergeven van de zaken, die toen speelden: Wat blijkt namelijk?

De geschiedenis van Blokkeer (Rijswijk) en Corbulo (Voorburg) loopt door elkaar heen!!

Inter Rijswijk is niet de rechtsopvolger van het roemruchte RVC van de gebroeders van Zweeden uit Rijswijk. Overigens wel wat betreft het behalen van landstitels in het Rijswijkse. De herenafdeling van RVC is na 1959 opgehouden te bestaan. De dames zijn nog een aantal jaren doorgegaan.

Ten tijde van de Olympische spelen van Tokio, 1964, is het Voorburgse DES, landskampioen in 1964, opgegaan in de Rijswijkse vereniging Blokkeer. Van een eigenlijke fusie was geen sprake.
Dit als gevolg van het feit dat de trainer van DES, Henk Hoogerwaard niet mee mocht als bondscoach naar Tokio. Hij is toen als trainer overgstapt naar Blokkeer en bij terugkomst uit Tokio hadden de spelers van DES geen trainer en eigenlijk ook in 1964 geen vereniging meer ( DES bestond in 1962 nog uit één herenteam op nationaal nivo en twee in de Afdeling Den Haag spelende damesteams ).

Alleen in seizoen 1964/65 is de naam Blokkeer/DES gehanteerd. Daarna weer alleen Blokkeer.
Onder die naam zijn in 1965 t/m 1968 landstitels behaald.
In de  sponsorperiode van Starlift  (1972/1978) zijn in 1974, 1976, 1977 en 1978 de landstitels binnengehaald.
De glorietijd van Blokkeer lag dus in de jaren ’60 en ’70 met als laatste internationale succes de thuisoverwinning in 1978 in de Europacupwedstrijd tegen het Poolse AZS.
In 1980 is PVC/Blokkeer gedegradeerd uit de eredivisie. In seizoen 1982/1983 is PVC-Blokkeer voor het laatst uitgekomen op het hoogste nationale niveau.

Medio 1978 meende sponsor Starlift over te moeten stappen van het Rijswijkse  Blokkeer naar het Voorburgse Corbulo.

Alle spelers van Blokkeer, m.u.v. van Ad van der Velden, hebben als gevolg van contracten met de fa. Starlift overschrijving aangevraagd naar die vereniging. Blokkeer is toen gefuseerd met het Haagse PVC.

Naar de overgang van de sponsor heeft de NeVoBo destijds uitgebreid onderzoek gedaan maar was als gevolg van hiaten in de reglementen niet ongedaan te maken. Corbulo was in 1975, onder de naam Gaggenau, éénmaal landskampioen. Onder de naam Starlift Voorburg heeft die vereniging 3 x het landskampioenschap behaald t.w. 1979, 1982 en 1983.
Jan Clardey is nimmer speler van Blokkeer geweest en ook het verschil van inzicht tussen Stoop en Mathieu was dus niet in de Rijswijkse periode.

Tot zover mijn reactie.

Gert van Iterson